MORPHOBLOG

KÉP-regény: Dihidrogén-monoxid

  • 2018-06-29

A víz fura dolog. Manapság még azok is megismerkedhetnek ezzel a problémával, akik egyébként észre sem veszik, hogy létezik egy dihidrogén-monoxid nevű anyag, a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H₂O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag, melynek mikroorganizmusoktól mentes, olvadáspontja 0 °C, forráspontja 100 °C 101,3 kPa nyomáson. Van, ahol az a gond, hogy szilárdból folyékony lesz, van, ahol nem folyik igazán. Aztán olyan is van, ahol túl sok van belőle, meg akad olyan is, hogy túl kevés. Az meg külön vicces, az egészben, hogy az összes vizes problémát ugyanaz a klímaváltozás generálja. Egyszerre áraszt, kiszárít, olvaszt és párologtat. Klassz, mi? Most már csak össze kéne ezt az egészet valahogy hangolni, hogy ott áradjon, ahol nincs, és ott száradjon ki, ahol most árad. Nettó logisztika.


photo by morpho

Én mindig azt mondom, hogy az élet 90 százaléka logisztika és a maradék 10 százalékban van egy kis érzelmi bohóckodás. Csak ez itt a Föld magánélete, aki egyáltalán nem kérdezte meg az emberiséget, hogy ez tetszik-e így neki? Mondjuk, az emberiség sem kérdezte meg a bolygót, hogy felhozhatja-e a szénhidrogén származékokat a föld alól, hogy aztán a szárazföld és az óceánok felszínén szórja szét PET palackok, aszfalt és különböző gázok formájában. Pedig nem ártana beszélgetni. Nem ártana, ha az emberiség végre megpróbálná megérteni a bolygót, amin él és végre felfogná, hogy az egyre növekvő népesség hosszútávon nem maradhat fenn az életet biztosító bolygó segítsége nélkül.

Én mindenesetre próbálkozom. Megoldást én sem tudok a problémára, ahhoz nekem nincsenek eszközeim. De annyit azért megtehetek, hogy felhívom a figyelmet. Azért megyek utána, ha tehetem és mutatom meg a változásokat, mert a megoldás első lépése a probléma felismerése. Mindenki legyen tisztában azzal, hogy a klímaváltozás igen is komoly probléma és vegye tudomásul, hogy a víz nagy kincs! Ezt Fokvárosban már nagyon is tudják. Ezt akarom most nektek megmutatni. Afrika legdélebbi nagyvárosában pontosan értik, hogy mit is jelent a víz egy világváros életében. Igaz, ehhez annak kellett történnie, hogy elfogyjon. Hogy mindenki szembesüljön azzal, hogy van olyan, hogy nincs. Érdemes ezen elgondolkodni egy kicsit és végignézni a galériát meg a vakert:
Vízhiány Fokvárosban: Vaker
Vízhiány Fokvárosban: Galéria

Én addig a nyaralás vizeire evezek és itt hagyok csapot-papot, hogy majd szeptemberben újult erővel, stb… Szóval elhúztam nyaralni, és két hónapra bezár a méltán közkedvelt KÉP-regény rovat. A morphoto.eu természetesen dübörög tovább! Új galériák várhatóak egész nyáron, főképp a tengeren túlról. Szép nyarat és sok jó képet kíván mindenkinek a

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező