A múlt árnyai

A népszigeti hajógyár

A Népsziget a huszadik századi magyar hajógyártás központi helyszínének számított. Az Újpesti-öbölben 1883-ban létrehoztak egy téli kikötőt, és a parton építették meg a Pesti és Fiumei Hajógyár Váci úti telepét.

Óbudai Hajógyár

Budapest egyik legrégibb nagyüzeme volt az Óbudai Hajógyár. Gróf Széchenyi István kezdeményezésére jött létre 1835-ben, amikor az Első Duna-gőzhajózási Társaság az Óbudai-szigetet megszerezte.

Istvántelki Főműhely

Az Istvántelki Főműhely egykor az egyik legfontosabb vasúti járműjavító műhely volt Magyarországon. Hajdani dicsőségét ma már csak elképzelni lehet, a csarnokok nagy részét lebontották; amit nem, ott a gaz

A mátyásföldi szovjet laktanya

Így festett a mátyásföldi szovjet katonai főparancsnokság 1992-ben, egy évvel a szovjet kivonulás után, amikor is 100 ezer szovjet állampolgár és 27 ezer jármű hagyta el az országot.

Amerikaiak Taszáron

A taszári légibázis az amerikaiak délszláv missziójának központjaként 1996-tól 2004-ig a Predatorok bevetési bázisaként, valamint kiképző központként is funkcionált.

A megrajzolt falu

A tipikusan városi műfaj, a graffiti a 90-es években megszokott környezete helyett, egy újító osztrák vállalkozó révén, egy eldugott kis falu, Egervölgy parasztházain bukkant fel.

Tisza-tó

A víz alá került erdők az évtizedek alatt kipusztultak, és mára nyomuk sem nagyon maradt. A Tisza-tó fáinak utolsó példányait a kilencvenes évek közepén nyelte el végleg a nagy kiterjedésű vízfelület.

Ügető

A magyar lóversenyt még Szécheny István alapította 1822-ben. 1883-ban megnyílt a Kerepesi úti ügetőpálya, ahol a következő esztendőben az első Magyar Ügetőderbyt is kiírták.

Detox

A detoxikáló az a kórházi osztály, ahová a súlyosan lerészegedett embereket szállítják be kijózanításra. A kijózanodott pácienst többnyire hazaengedik, szükség esetén átviszik egy másik kórházi osztályra.

4 hozzászólás on A múlt árnyai

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező