Óbuda felett az ég

Óbuda földrajzi elhelyezkedése több mint figyelemre méltó. Nyugat felől a Hármas-határ hegy, kelet felől pedig a Duna határolja. A hegy felett átbukó nedves légtömegek gyakran okoznak erős széllel kísért viharokat, heves felhőszakadást. A Duna nyári párolgása tovább növeli a városrész levegőjének relatív páratartalmát. Ez a két, egymást erősítő meteorológiai hatás káprázatos fényjelenségeket hoz létre az óbudai égbolton.

A fénytöréseket tovább variálja a növekvő széndioxid-koncentráció, amely az üvegházhatás növelésével a klímaváltozás egyik mozgatórugója is egyben. A hegy és a folyó által határolt városrészen így egészen furcsa légköri fényjelenségek és felhőalakzatok figyelhetők meg. Tovább árnyalja a képet, hogy a kerület felett halad a Budapesti Liszt Ferenc repülőtérre vezető légifolyosó. A folyamatosan érkező gépek a legkülönfélébb kondenzcsíkokat húzzák az égbolt tarka háttere elé. A sokoldalú óbudai építészet elemei szinte fürdenek ebben a fényorgiában.

Nem sok városrész van a világon, ahol a lakótelep, az ókori római város maradványaira épült, ahol híres nemesi családok kastélyai állnak az erdős hegyoldalban, miközben a város egyik legmarkánsabb katolikus temploma szomszédságában egy működő zsinagóga magasodik. Az ehhez épülő bevásárlóközpontok és a promenád, a műemlék városközpont épületei kerülnek összhangba az égbolt sokszínűségével.

Mivel a fényt minden esetben a kép legvilágosabb pontjára mérem, ezért az expozíció során az épületek nagy része teljesen „beég”, és sokszor csak sziluettek formájában jelenik meg. Mivel a fények csak igen rövid ideig maradnak „egy helyben”, ezért a fényképezőgépnek mindig velem kell lennie. Ezt a problémát úgy oldom meg, hogy ez az egyetlen projekt, ahol nem tükörreflexes fényképezőgépet, hanem egy mobil eszközt, egész pontosan egy Samsung Galaxy S3-ba épített GT-I9300-at használok. Kizárólag zoom nélkül, kb. 18mm-es optikának megfeleltethető állásban, a fényt a legvilágosabb pontra mérve. Érdemes a dolgot kipróbálni. Egészen furcsa élményt nyújt, bizonyos határok között. Az eszköz az est érkeztével, a félhomályban egyre bizonytalanabbá válik, de egy jó játéknak felfogva megtanulható a képzaj csökkentése és a tudatos képalkotás. Mindenképpen egy kísérletnek tekintem a dolgot, de ha már kifejlesztették nekünk ezeket az eszközöket, akkor miért is ne használnánk őket?

Óbuda Budapest egyik III. kerületi városrésze. Területe az egykori – Budával és Pesttel 1873-ban Budapest néven egyesített – Óbuda városának csak egy kis részét foglalja magába. A jelenlegi Óbuda városrész a XIX. század végén Budapestbe olvadó egykori városnak csupán a belvárosa volt.