Klímaváltozás

Fagypont alatt

A Balatonon a fokozódó hideg hatására a jégtakaró kitágul, a lemezek egymásra torlódnak, és turolás alakul ki. 2015-2016 telén mindössze három napig lehetett tanulmányozni ezt a jelenséget.

Bővebben

A kínai környezeti káosz

Kína hatalmas gazdasági növekedésének komoly ára van. A riasztóan magas CO2 kibocsájtás, a termőföld és az élővizek folyamatos szennyezése nagy mértékben hozzájárul a globális klímaváltozáshoz.

Bővebben

Budapesti árvízek a Dunán

Az elmúlt évtizedben háromszor is óriási árhullám indult el a Dunán. A német, osztrák, szlovák és magyar szakaszokon évszázados maximumok feletti vízállásokat mértek.

Bővebben

Balatoni kiszáradás

A globális felmelegedésre Közép-Európa legnagyobb tava nagyon érzékenyen reagált. A vízpótlásra több ötlet is született már, de mindegyik komoly ökológiai vagy mérnöki problémát vet fel…

Bővebben

Vihar a Tátrában

A melegedő éghajlat hatására létrejövő hirtelen bekövetkező nagy hőingadozások kaotikussá tették az egyébként is kiszámíthatatlan időjárású Magas-Tátra éghajlatát.

Bővebben

A Badacsony magánélete

A klímaváltozás hatására az ezredforduló környékétől a Balaton feletti melegedő légáramlatok a Nap évszakonként változó mozgásával együtt korábban nem látható légköri jelenségeket hoznak létre.

Bővebben

Felhőkarcok

A levegőben lévő széndioxid koncentráció, valamint a polgári légi közlekedés jelentős növekedésének hatására olyan graffitik jelentek meg az égen, amelyeket régen a házak falaira firkáltak.

Bővebben