Klímaváltozás

Durva hidegbetörések világszerte

A Balatonnál 2021 februárjában 4 napon belül csaknem 30 Celsius fok volt a hőmérsékletkülönbség. A hirtelen lehűlés meglepő jégképződményeket hozott létre.

Amazónia lemarad…

Egy év alatt, 2017. augusztus és 2018. augusztus között, 7900 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki Amazónia esőerdőiben. Márpedig Amazónia önmagában a Föld esőerdeinek közel felét jelenti.

Riasztó apadás Budapesten

Magyarországon a Duna vízszintje történelmi mélypontra süllyedt. 2018 október 25-én a Dunán Budapestnél reggel 9-kor 38 cm volt a vízállás, amivel 71 éves rekord dőlt meg. Az átlagos vízmélység 300 cm körül van.

Vízhiány Fokvárosban

A Világbank szerint a Földön 1,6 milliárd ember él vízhiány sújtotta országokban, de a washingtoni WRI jelentése szerint 2025-re a világ lakosságának kétharmadát érinti majd a probléma.

A kínai környezeti káosz

Kína hatalmas gazdasági növekedésének komoly ára van. A riasztóan magas CO2 kibocsájtás, a termőföld és az élővizek folyamatos szennyezése nagy mértékben hozzájárul a globális klímaváltozáshoz.

Fagypont alatt

A Balatonon a fokozódó hideg hatására a jégtakaró kitágul, a lemezek egymásra torlódnak, és turolás alakul ki. 2015-2016 telén mindössze három napig lehetett tanulmányozni ezt a jelenséget.

Felhőkarcok

A levegőben lévő széndioxid koncentráció, valamint a polgári légi közlekedés jelentős növekedésének hatására olyan graffitik jelentek meg az égen, amelyeket régen a házak falaira firkáltak.

Vihar a Tátrában

A melegedő éghajlat hatására létrejövő hirtelen bekövetkező nagy hőingadozások kaotikussá tették az egyébként is kiszámíthatatlan időjárású Magas-Tátra éghajlatát.

Budapesti árvízek a Dunán

Az elmúlt évtizedben háromszor is óriási árhullám indult el a Dunán. A német, osztrák, szlovák és magyar szakaszokon évszázados maximumok feletti vízállásokat mértek.

Balatoni kiszáradás

A globális felmelegedésre Közép-Európa legnagyobb tava nagyon érzékenyen reagált. A vízpótlásra több ötlet is született már, de mindegyik komoly ökológiai vagy mérnöki problémát vet fel…

A Badacsony magánélete

A klímaváltozás hatására az ezredforduló környékétől a Balaton feletti melegedő légáramlatok a Nap évszakonként változó mozgásával együtt korábban nem látható légköri jelenségeket hoznak létre.