MORPHOBLOG

KÉP-regény: Ördögi lakatok

  • 2018-05-11

photo by morpho

Tapasztalatból tudom, hogy lehet az ember annyira szerelmes, hogy közben még hülye is lesz. Ezt jobb esetben idővel mindenki kinövi, de az addig felhalmozott hülyeség azért velünk marad és nagyjából ki is merül az éjszakai tombolós lerészegedések, a lépcsőházi dugások és a felbontott eljegyzések triangulumában.

Aztán valaki olyan 2008 magasságában kitalálta, hogy a triangulum helyett inkább a lakatot választja, mint az örök szerelem materializálódott megtestesülését. Aztán ez a hülyeség másoknak is annyira megtetszett, hogy saját ötlet híján kvázi hagyományt teremtettek a párizsi Pont des Arts-on, hogy az egymással szerelembe eső emberek lakatokat tesznek a híd korlátjára, ráírják a szépszerelmes izét, aztán beledobják a lakathoz tartozó kulcsot a Szajnába. A hídon a becslések szerint már vagy700 ezer lakat figyel. Na jó, gyanítom komoly átfedések vannak a szereplők közt, mert hát az örök szerelem azért még sem annyira örök, mint egy jól összerakott lakat, így aztán egyesek már elég komoly lakatgyűjteménnyel rendelkezhetnek a hídon. A híd viszont lassan megadja magát a nyomásnak és leszakad az örök szerelem és leginkább a lakatok súlya alatt. Azért ha jobban belegondolok, sokkal rosszabbul is járhattunk volna, ha az első párocska lakat helyett, mondjuk üllővel, gőzturbinával vagy atomreaktorral találja ki az egészet. A sugárzó szerelem…na mindegy.

A napokban olvastam, hogy két Párizsban élő amerikai még petíciót is indított a lakatok ellen, amit több ezren írtak alá. Hogy miért pont amerikaiak támadták be a párizsi lakatokat, arra a minap jöttem rá, amikor is átsétáltam a New York-i Brooklyn hídon. A szerelmesek kedvenc amerikai zarándokhelyén ugyanis, tanulva a francia példából, a hülye amerikaiak kiraktak néhány táblát, amin 100 dolláros büntivel fenyegetik meg a magukról megfeledkezett lakatolókat. Ez persze nem tántorít vissza mindenkit, és bár a híd végig be van kamerázva, a rutinosabb szerelmesek két szelfi között csak felcsempésznek néhány zárszerkentyűt a híd eldugottabb részeire. (fél órája gondolkodom, hogy van-e a lakatnak magyar szinonimája, de nem jutott eszembe semmi, a „zárszerkentyűt” meg jobb híján most találtam ki)

photo by morpho

Ezt a százdolláros megoldást a franciák valamiért nem akarják. Párizs mégiscsak a szerelem városa, hogy nézne már ki, ha 100 eurós büntit szednének a lángoló ifjúságtól. Aztán mikor majd a hidak korlátait kell nagytételben kihalászni a Szajnából, akkor lehet, hogy átgondolják az egészet és követni fogják az amerikai mintát, akik a hídon bírságolnak ugyan, de a híd pilléreinél kiépített kikötők korlátain már mindenki kedve szerint lakatolhat annyit, amennyi jól esik. Sőt, szerintem még jobban is néz ki Manhattannel a háttérben egy legális szerelemlakat, mint egy hídon elrejtett jelentéktelen vasdarab (már megint a szinonima hiánya). Szóval kalandra és lakatra fel! Kíváncsian várom a fejleményeket. Addig is a legnagyobb esélyt abban látom, hogy az egész ördögi lakatkör a tamagocsi nyomdokain haladva szép csöndben elmúlik, és a kreatív szerelmesek valami egész mást fognak kiagyalni. Hogy pontosan mit is, abba egyelőre belegondolni sem merek…

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező