Klímaváltozás

Riasztó apadás Budapesten

  • 2018-11-04

2018 augusztusának rendkívül száraz és forró időjárása miatt emberemlékezet óta nem látott, alacsony vízszint alakult ki több nagy, európai folyón. Mivel az ősz is száraz, meleg és nagyon csapadékszegény volt, ezért többek között Németországban, Ausztriában és Magyarországon a Duna vízszintje történelmi mélypontra süllyedt. 2018 október 25-én a Dunán Budapestnél reggel 9-kor 38 cm volt a vízállás, amivel 71 éves rekord dőlt meg. Az átlagos vízmélység 300 cm körül van, a 2013-as rekordárvíz csúcspontján 891cm volt.

A nagyobb folyókon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, amit egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítettek. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg. Ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter.

A Duna rendkívül alacsony vízállása miatt rengeteg furcsaság került elő a folyóból. Előbukkant például egy autó, amelyben egy hét éve eltűnt férfi földi maradványai lehettek. Szenzációs kincsekre leltek a régészek, színarany pénzérmék, különleges fegyverek kerültek elő a megapadt Dunából, továbbá hajóroncsok, régi háborús járművek, sírkövek, évtizedek óta nem látott sziklák, régi hidak maradványai kerültek a felszínre, sőt a budapesti Margit híd középső pillérjében lévő, mindig víz alatt lévő alagút száraz lábbal is átjárhatóvá vált. A rekord alacsony vízállás sokakat csábított a folyóhoz, a medréből szárazra került szakaszokat fényképező és kőtornyokat építő turisták lepték el.

Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érintette. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem érte el az ideális mélységet, ezért a teherhajózást és a budapesti személyszállító hajókat is leállították. Az alacsony augusztusi vízállás alapvető oka, hogy a klímaváltozás miatt egyre korábban apadnak ki az Alpok természetes víztározói, konkrétan a gleccserek és a patakok. A dolog érdekessége, hogy az elmúlt 15 évben a dunai áradásokért ugyancsak az Alpokban hirtelen megolvadó gleccserek voltak a felelősek. Ezek a gleccserek lassan teljesen eltűnnek és így a közeljövőben rendszeresen lehet számítani rekord alacsony vízállásra a nagy európai folyókon.

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező