Klímaváltozás

Amazónia lemarad…

  • 2018-12-18

10 éve nem irtottak ki ennyi erdőt az Amazonas-medencében

Az Amazonas-medence esőerdejét a Föld tüdejének is szokás hívni, mert hatalmas kiterjedése miatt az egész Föld klímájára hatással vannak az ottani változások. Egy év alatt – 2017. augusztus és 2018. augusztus között – 7900 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki Amazónia esőerdőiben, ami egyébként 10 éves negatív rekordot jelent. Az erdőirtások legnagyobb része Mato Grosso és Pará államokban történt, a növekedés az előző évhez képest 13 százalékos. Mato Grosso az ország legfontosabb mezőgazdasági termőterülete, épp ezért irtják folyamatosan az erdőket. (BBC)

Az ökoszisztéma válaszadásának üteme nem éri utol a klímaváltozásét

Amazónia esőerdőiben már változik a fafajok összetétele, de nem olyan gyorsan, hogy lépést tartson a globális felmelegedés ütemével. A súlyosbodó aszályok, az emelkedő hőmérsékletek és a légkör egyre magasabb szén-dioxid-koncentrációja befolyásolta bizonyos fafajták növekedését és pusztulását. Az ökológusok a nyolcvanas évekig visszamenőleg gyűjtöttek részletes adatokat Amazónia száz különböző pontjáról, hogy értékeljék a növényzet összetételének változásait. Ezek azok a még érintetlen részek, ahová egyelőre nem ért el a szándékos pusztítás, itt még sem az egyébként nagy térségekre kiterjedő brazil szójaipar, sem a világ növekvő marhahúsigényét kielégítő óriásfarmok, sem a bányák miatt nincs erdőirtás, így elvileg a bolygó legfontosabb vegetációs tartalékáról van szó: Amazónia a Föld esőerdeinek közel felét jelenti.

A nedvességet leginkább igénylő fák pusztulása gyakoribb volt, mint más fajoké, de a szárazabb éghajlatot tűrő fák nem voltak képesek pótolni őket. A nagy fák gyorsabban növekednek, mint a kisebb növények, ami arra utal, hogy a szén-dioxid nagyobb koncentrációja közvetlenül befolyásolja az esőerdő növényi összetételét és dinamikáját, az egyes fajok növekedését és pusztulását. Ez azt is jelenti, hogy szükségszerűen csökken az esőerdő sokszínűsége. A „kedvezményezett” fák viszont nem tudnak olyan ütemben terjedni, ahogy mások pusztulnak, az esőerdő nem képes olyan gyors rekonstrukcióra, ami a korábbi állapot megmaradásához szükséges lenne. A mezőgazdasági célú erdőirtás felerősíti a régiót sújtó aszályokat, amelyek tovább súlyosbítják a klímaváltozás már érzékelhető hatásait. (nemzetközi kutatás)

Amazónia változása az ott élő őslakos törzs, a riberinhók életét is közvetlenül befolyásolja. A képek az Iguaçu, a Paraná, a Rio Negro, a Rio Solimões és az Amazonas folyók mentén készültek.

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező