Morphologia

Hegedűs Ákos/morpho

morpho web1972. június 7-én született Budapesten. Gyerekkora óta Óbudához kötődik. Gimnáziumi éveit a rendszerváltással együtt élte meg és 1990-ben érettségizett az Óbudai (akkor még Martos Flóra) Gimnáziumban. Érettségi után több helyen fotográfiát tanult, gyakorlati éveit a Köztársaság című politikai hírmagazinnál töltötte. 1993 decemberétől a Kurír című napilap fotórovatában kezdett dolgozni.

Már a kilencvenes évek eleje óta koncertfotózással foglalkozott és ez a szenvedély mintegy húsz éven keresztül meghatározta pályáját. Elsősorban a külföldi világsztárok fellépései vonzották, de a hazai klubokat is rendszeresen látogatta. Göbölyös N. Lászlóval a kezdetektől minden évben felkeresték és dokumentálták a Sziget fesztivál eseményeit. 2000-ben jelent meg a „Sziget nemzedék 1993-1999” című album, GNL sztárinterjúival és morpho fotográfiáival. A kilencvenes és kétezres évek alatt idehaza és külföldön olyan hírességek koncertjein vett részt fotográfusként, mint a Rolling Stones, a U2, Michael Jackson, Tina Turner, Santana, a Metallica vagy Robbie Williams. Ezekből a koncertfotókból jelent meg 2004-ben „Csak a zene van” című albuma, melyhez a szöveget, az azóta elhunyt Hetesi Péter Pál/G3 írta. 1994-ben egyedüli magyarországi fotográfusként jelen volt az Egyesült Államokban az 1969-es woodstocki fesztivál 25 éves jubileumi emlékkoncertjén. Az ezredfordulót követően több sztárzenekar, a Jethro Tull-tól az R.E.M. -ig hivatalos turnéfotósként is alkalmazta. 1999-től a Magyar Netlap munkatársaként az elsők között használt profi digitális kamerát a magyar sajtófotózásban.

Az új évezredben netes projektek, napi-, heti- és havilapok, magazinok fotográfusaként, képszerkesztőjeként dolgozott, fotográfiai figyelme a társadalmi problémák, a környezetvédelem és a klímaváltozás felé fordult. Több tucatnyi könyvet illusztrált, 1996-ban a Magyar sajtófotó pályázaton első díjat nyert. 2009-ben jelent meg „Egyedül” című albuma, mely a jelenkor világméretű társadalmi problémájával, a kiszolgáltatottsággal, a magánnyal és a leépülő emberi kapcsolatokkal foglalkozik. Az album szövegét Szunyogh Gábor író, publicista jegyzi. 2014-ben Arcmemóriák címmel jelent meg portrégyűjteménye, amely a 90-es években Budapestre látogató világsztárokat mutatja meg. Ez alkalomból újra együtt dolgozott Göbölyös N. Lászlóval, akinek visszaemlékezései olvashatóak a könyvben. Ugyancsak ebben az évben még egy könyvet készített Pár/beszéd címmel, mely a 2009-es Egyedül című album folytatásának tekinthető, az emberi kapcsolatokról, barátságról szól, és morpho jó barátjának, a 2012-ben fiatalon elhunyt Hetesi Péter Pál/G3-nak állít emléket. A könyv szövege Hetesi Péter Pál/G3 utolsó írása, a Remixregény című novellafolyam.

2017-ben képei bekerültek a Syngenta Photography Award Fenntartható növekedés című kiállításfolyamába, mely a világ nagyvárosaiban látható. A világturné első kiállítása a londoni Somerset House-ban nyílt meg 2017 márciusában.

morpho-logo1