MORPHOBLOG

  KÉP-regény: A Badacsony magánélete

  • 2021-05-06

Azt gondolom, hogy Egry Józsefnél jobban senki nem látta, és nem is értette meg a Balaton fényeit. Az expresszionista művész volt szerintem a XX. század elejének legnagyobb kaliberű magyar tájképfestője. Nagyon kíváncsi lennék, hogy miként látná manapság a Balaton fényeit, mert száz év alatt igencsak nagyot változott a világ. Sőt, elég csak a legutóbbi húsz évet megnézni. Gyerekkorom óta járok a Balatonra. Nagyszüleim ott laktak, és minden nyarat ott töltöttem. Naná! Aztán télen korcsolyázni jártam oda, a többi évszakban meg csak úgy. Aki nálam jobban látta az elmúlt évtizedek változásait, az festi magát.


© photo by morpho

Azért kezdtem el tíz évvel ezelőtt fényképezni a Badacsonyt, hogy másnak is meg tudjam mutatni, hogy a klímaváltozás mennyire felforgatta a tó látképét. Az évről évre rekordokat döntögető nyári hőség hatására a hatszáz négyzetkilométeres vízfelszín párolgása óriási párafüggönyt feszít a Balaton fölé. Ehhez jön hozzá a növekvő széndioxid és metán mennyisége, meg a gigantikusra duzzadt repülőforgalom. Ez utóbbi momentán alábbhagyott, de ezt nem tekintem hosszú távú hatásnak.

A meteorológiai jelenségek teljesen eltérítik az évszakok megszokott fényeit, így gyerekkorom klasszikus naplementés, aranyhidas Badacsonyi látképe már alig-alig látható. Ami viszont helyette van, az vizuálisan kezd teljesen átbillenni a szürreálba: Egry József avantgard festményei jelennek meg nap mint nap. Telis tele sárgával, barnával, bíborral, meg a szürke összes árnyalatával. Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem ezt a projektet, biztos voltam benne, hogy két-három év alatt kimerítem a témát. Na, ehhez képest még sehol sem vagyok vele. Elég hülyén hangzik, de a klímaváltozás tulajdonképpen jót tett a Badacsony látképének. Ettől még nem örülünk neki, de az biztos, hogy ha az üvegházhatás hirtelen visszaállna a száz évvel ezelőtti szintre, akkor eltűnne ez a varázslat.

Valahol abban bízom, hogy a hegyről készült képeim egyszer majd kuriózum számba mennek, és azért fogják őket mutogatni, hogy illusztrálják velük a klímaváltozás évszázadát, amikor a Balaton nem fagyott be télen, többször is kiszáradt nyáron, és novemberben a Badacsony látképe látványosabb volt, mint augusztusban. Merthogy jelenleg ez a helyzet. A turisztikai szakemberek évek óta próbálják megoldani azt a problémát, hogy miként lehetne kiszélesíteni a balatoni szezont. Javasolnám az őszi/tavaszi látványtúrák szervezését. Akár hajóval is érdemes kimenni a vízre és rácsodálkozni erre az új világra. Amíg még tart. Mert ugyan egyre reménytelenebbül, de valahol azt gondolom, hogy lassan befejezem a Badacsony projektet, mert már nem tud a hegy újat mutatni, és akkor majd egy pohár badacsonyi szürkebarát társaságában egy könyv lapjain nézegethetjük ezeket a képeket. Addig meg jobb híján csinálom tovább.

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező