MORPHOBLOG

KÉP-regény: Vakcina

  • 2021-02-05

Azért azt nem lehet mondani, hogy kizárólag Banksy foglalkozik aktuális kérdésekkel. A street artosok elég alaposan lekövetik a valóságot, mondhatni non stop installáció aktuál. Mert például bronzból megszoborva, vagy gobelin változatban még nem láttam fecskendőt, ami persze nem jelenti azt, hogy nincs is, lehet, hogy csak rossz felé járok.


© photo by morpho

Azt mindenesetre nem gondolnám, hogy a Pfizer vagy a Sputnik V megbízásából dolgoznának, egyszerűen csak betolják az arcunkba azt, amit szerintünk látni szeretnénk. Covid vakcinát például már nagyon sokan, nagyon régóta szeretnének látni, sőt érezni is, mert a társadalmak, úgy tűnik, eljutottak az elviselhetőség határára. Tömegek tüntetnek Európa szerte, hogy ne tiltsák be a tömegrendezvényeket, amit egyébként azért tiltanak be, hogy csökkenjen a halottak száma a sok-sok Covidistánban. Édentől keletre és nyugatra egyaránt. Mert most teljesen tiszta a kép, ha az EU megveszi a Pfizertől a Szputnyikot, akkor nem kell annyi Sinopharm, mert a kínaiak nem szállíthatnak az EU-ba, csak ha addig a Moderna nem megy ki a divatból! Ezzel nagyjából összeáll az élő szövet az aktív fémvázon, és akkor a politikát még bele se kevertem. Amíg ezerrel zúg világszerte a politikai hakni, a street artosok sokkal hatékonyabban kampányolnak az oltás mellett. Nincs a dolog túlmagyarázva, még egy gyerek is azonnal megérti.

Ezt a képet 10 napja csináltam, és egyáltalán nem küldtem oda a srácot, hogy nyomkodja a fecskendőt. Úgy látszik, már a gyerekeknek is tele van a fecskendője a bezárt uszodákkal, a leállt játszóházakkal és mozikkal, a kihalt játszóterekkel.

Tényleg nagyot változott a világ, és fogalmam sincs, hogy lesz ezután. De egy biztos, egy csomó minden egészen máshogy fog folytatódni, mint ahogy kábé egy éve abbamaradt. Gondolok itt nem csak a gazdaságra, hanem a kultúrára is, mert ugyan az élő előadások élménye nagyrészt elmaradt, de azt el kell ismernem, hogy vannak ennek az online kulturális világtérnek olyan elemei is, amit meg kéne tartani. Eljutottak színdarabok és koncertek, kiállítások és táncestek olyan emberekhez, akik egyébként élőben soha az életben nem láthatnák ezeket, akár anyagi, akár logisztikai okok miatt, de ez mindegy is. Nem mondom, hogy ez ugyanaz, mint az offline installáció manuál, de egy átlagos esti bulvárhíradónál tuti jobb. Végülis a street art fecskendő miatt sem kell múzeumba menni, pont ez a jó benne.

Nem kell sok idő, és feltűnik a covidos kékfestők, kerámiafecskendők, pincehelyiségekben titkon árult vakcinás tarsolylemezek online világa… Lassan olyan népszerű lesz, mint a moncsicsi vagy a barbie baba, már ha emlékszik még ezekre valaki rajtam kívül. Egyébként remélem, nem.

Ha a vakcina nem is, a művészek már készen állnak. Ez tuti! És érdekes, hogy két éve még mindenki a drogra asszociált volna egy ilyen fecskendős graffiti láttán, most meg ez eszébe sem jut senkinek. Mondom, hogy változik a világ.

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező