MORPHOBLOG

KÉP-regény: Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz

  • 2020-05-15

Sok egyéb rendezvénnyel egyetemben, elmaradt idén Londonban a hagyományos evezősverseny a Temzén. Ki ne hallott volna még arról a világhírű összecsapásról, amit az Oxford és a Cambridge egyetemek evezős csapatai évről évre megrendeznek, alig 1829 óta? Budapesten is elmarad idén az egyetemi evezősverseny, de nem kell ezen nagyon meglepődni, mert nem is rendezték volna meg, mint ahogy nem volt már tavaly sem. Akkor meg hogy lehet, hogy nekem van erről a budapesti izéről egy fényképem 1998-ból? Kicsit utánanéztem a dolognak, és nem igazán tudom, hogy ez most akkor vicces, vagy inkább nem az.


© photo by morpho

A Wikipédián azt találtam, hogy a Dunai Regatta története 2013-ban kezdődött, de mivel én ezt a képet 1998-ban csináltam, ezért ez nyilvánvalóan hülyeség. Ráadásul tudtam azt is, hogy akkori munkahelyemnek, a Kurír című napilapnak is volt valami köze a dologhoz, mert hogy az Oxford Cambridge Boat Race mintájára összerakott futam 1998. szeptember 19-én a Kurír kupáért zajlott. Legalábbis abban az évben, mivel a Kurírt tíz nap múlva megszüntették, szigorúan piaci alapon, így aztán nem követtem a későbbiekben a regatta sorsát. De jobb később, mint soha, merthogy ezt azért később is megrendezték ám, méghozzá egészen 2009-ig. Eredetileg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem evezősnyolcasai versengtek egymással a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti szakaszon. Közben volt félnapos buli, vízi és légi parádé, zenekarok, ultiverseny, csoki, napszemüveg, meg pár doboz sör. A szokásos hakni.

De! A történetből akár még hagyományt is lehetett volna csinálni. Lehetett volna, de valahogy ez nekünk nem megy. 2009-ben bezárt a bazár hogy aztán 2013-ban újra elinduljon az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló Dunai Regatta. Ez aztán hasít a mai napig írhatnám, de ez sajnos nem így van, ugyanis utoljára 2018-ban rendezték meg, de 2019-ben már nem, merthogy „késve kezdték el a szervezést, próbálták kora őszre időzíteni a versenyt, de az sem jött össze. Az eseményről azonban nem mondanak le, reményeik szerint 2020-ban újra vízre szállhatnak az evezősök”. Hát nem szállhatnak vízre, és bár ezt most igazoltan tehetik, azt gyanítom, hogy valahogy nem nagyon zavar ez senkit sem. „Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz, ha nem lesz, lesz.” Jól van ez így. Ha jobban belegondolok, a rendszerváltás óta egyetlen politikai kurzusokon átívelő, hagyományteremtő eseményt sem sikerült összedobni Budapesten. Harminc év alatt. Semmit. Még szerencse, hogy az augusztus huszadikai tűzijátékot azért megtartják. Ha esik, ha fúj…

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező