Könyvek

Arcmemóriák (2014)

  • 2014-04-25

Annyi arc jön szembe nap mint nap, mégis mi marad meg belőlük? Egy barátságos szempár, egy hegyes kis orr, azok a vicces loknik vagy az a mosoly? Valamit biztos elszévelünk az arcokból, még akkor is, ha soha többet nem találkozunk. Főleg, ha olyanokról van szó, akiket színpadon láttunk, hosszasan figyeltük, ahogyan játszottak nekünk, beszéltek hozzánk, előadták magukat: zenészek, színészek, művészek. Mégis évek múltán már csak a gezemice marad. Ennek a könyvnek a portréi felidézik az egykori pillanatokat, vagy éppen soha nem észlelt dimenziókba vezetnek el, és közben helyre rakják a darabkákat. Szépen lassan össze is állnak azok az arcok.

morpho régi negatívjai, fényképei rendezése közben bukkant rá ezekre a portrékra. Legtöbbjük így most először jelenik meg nyomtatásban. A fotóriporter képeihez, amelyeken a 90-es években Budapestre és a környező nagyvárosokba látogató világsztárok láthatóak, Göbölyös N. László újságíró fűzte hozzá saját emlékeit.

A fiók mélyéről előkerülő negatívok teljesen új lendületet adtak a fotográfusnak, és 14 év után újra közös könyvet készített GNL-lel. A munkát mindketten nagyon élvezték, rengeteg régi – vidám és keserédes – sztori került elő: ezek olvashatóak a könyvben. Ők lepődtek meg a legjobban azon, nyolc év alatt mennyi sztárinterjút csináltak. Az albumba David Bowie mellé többek között Nick Cave, Jean-Michel Jarre, Slash, Lemmy, John Mayall, Klaus Meine, John Cleese, Jackie Orszáczky, Tony Banks, Ben Kingsley és Salman Rushdie is bekerült.

Szerepi Hella