A múlt árnyai

A megrajzolt falu

  • 2016-12-18

Egervölgy egy álmos kis falu Vas megyében Vasvár és Sárvár között pár száz lakossal. A település helyén 1756 előtt erdőség volt, de ekkor Szluha gróf német családokat telepített ide. A falu a völgy égerfáiról kapta nevét. A német őslakosok körülbelül száz év alatt elmagyarosodtak.

A településre a 90-es években egy osztrák vállalkozó, Ernst Zobel hívta fel a figyelmet, amikor beköltözése és saját házának felújítása alkalmából felajánlotta a helyieknek, hogy házuk homlokzatát ingyen felújítja, amennyiben megengedik, hogy a friss fehér vakolatot graffitivel díszíthesse.

A projekthez több mint harminc ház csatlakozott. Zobel és osztrák barátai több házat is vettek a faluban és pezsgő művészeti fesztivált tartottak nyaranta. Így történhetett, hogy a tipikusan városi műfaj, a graffiti megszokott környezete helyett egy eldugott kis falu parasztházain bukkant fel. A kezdeményezés azonban két év múltán az ötletgazda egészségi állapota miatt megrekedt, több graffiti nem készült, és a külföldi tulajdonosok is magukra hagyták falusi házaikat.

Később néhány élelmes vállalkozó turisztikai célzattal még kocsmát, éttermet nyitott a településen, hogy a graffitiket csodálókat etesse, itassa. De itt Egervölgy különleges történetének is vége lett, a településen ma már egyre kevesebben élnek, az elhagyatott graffitis és hagyományos házak pedig lassan összedőlnek, és csakúgy, mint egykori tulajdonosaik, a múlt árnyaivá válnak.

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező