MORPHOBLOG

KÉP-regény: A valóság kimaszkolva

  • 2019-09-06

Még mielőtt elkezdenétek gondolkozni azon, hogy ki van a képen, ne tegyétek! Aki véletlenül tudja, attól elnézést, de szerintem egy-két mélyalmos rajongó kivételével úgysem tudja senki!


photo by morpho

Szóval, segítek. Az illető urat Adam Claytonnak hívják, és ha valakinek ez a név nem mond semmit, akkor kijátszom az aduászt és leírom, hogy ő a U2 nevű 12 egytucat boybrigád basszusgitárosa. Gyanítom, így azért már beljebb vagyunk egy pöttyet, akinek viszont így sem mond semmit az egész, az ne olvassa tovább ezt a posztot! Hát, ilyen az élet, a közönség a frontembereket ismeri meg első kézből, nem a ritmusszekciót. Pláne, ha azzal nehezítik a dolgát, hogy maszkban jelennek meg a színpadon. Clayton az első négy dalt ebben a maszkban bőgőzte végig és csak az Even Better Than the Real Thing közben vette le magáról. Ez még 1997-ben volt a Popmart Tour legendás, Bécsújhelyi állomásán, amikor by the way összebarátkoztam Bonoval. Őszintén szólva nem egészen értettem, hogy Clayton miért van maszkban, mert én addig őt nagyjából onnan ismertem, hogy neki tényleg megvolt Naomi Cambell, amit ugyan nem tudom, hogyan hozott össze, de valamit nagyon tudhatott a bőgős úr, mert egy rövid időre még el is jegyezték egymást.

Amíg próbáltam egy használható képet csinálni a maszkos gitárosról, aki jellemzően a színpad hátsó szekciójában tartózkodott összekülönböztem egy biztonsági őrrel, mert a fotósoknak kijelölt szektor széléről lehetett csak rendesen rálátni, és meg kellett várni, amíg tett egy kis lépést kifelé, a színpad szélére. Kis lépés volt ez nekem, pedig egy hosszú lépés sokkal jobban esett volna a bécsújhelyi éjszakában. Mondjuk, a szürkebarát 50 árnyalata, vagy valami ilyesmi. Na, ezt próbáltam magyarázni a biztonsági őrnek, aki a végén annyira belejött a zenehallgatásba, hogy teljesen elfelejtkezett rólam, és elkészülhetett ez a kép, amit aztán a másnapi hírügynökségi fotók közt sehol sem láttam. Viszont az APA osztrák hírügynökség megkeresett másnap és kemény 2500 osztrák schillingért megvették a képet, szigorúan Magyarországon kívüli közlési joggal.

Azt nem tudom, hogy végül a képet használta-e valaki, de azt igen, hogy ha már így alakult, megkérdeztem az APA emberkéjétől, hogy ugyan mivégre ez a nagy felhajtás az egész körül, meg tulajdonképpen miért kellett Adam Claytonra ez a hülye maszk? Őszintén szólva először valami északír szeparatista jelképre gondoltam, de a forma elmesélte, hogy Clayton a melegedő bolygó és az emberiség okozta káros gázkibocsájtás elleni tiltakozásul hordta a maszkot. Akkor persze még mindenki az aeroszolos kozmetikumokra gondolt, hiszen ne feledjük 1997-ben jártunk, de úgy látszik, voltak olyan emberek, akik már több mint 20 éve megjósolták, hogy a klímaváltozás és a légköri széndioxid koncentráció egyszer még az egész emberiséget hazavághatja.

A másik ötletem, hogy divatot akart teremteni, ami végül csak a kínaiaknál jött át teljesen, de utánanéztem, és a U2 PopMart Tour ’97-’98-nak nem volt kínai állomása…

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező