MORPHOBLOG

KÉP-regény: Smink

  • 2019-02-28

Szóval, átadták idén is az Oscar-díjakat, és az egészről eszembe jutott ez a kép. A kép Kern András színművészt ábrázolja, amint egy ’96-os szilveszteri tévéműsorban Göncz Árpád akkori köztársasági elnök sminkjében mond „újévi köszöntőt”. A műsort is láttam egyébként, és bár sosem szerettem a „kötelező” kabarékat, de ez azért elég jól sikerült. Kern nem csak az államfőt játszotta el, hanem több akkori politikus bőrébe is belebújt. A sminkesek meg melóztak rajta ezerrel. A sminkesek, akik momentán az Oscar-díjakat és a jelöléseket szállítják a hollywoodi színészeknek.


photo by morpho

Hirtelen az a kérdés merül fel bennem, hogy vajon a színésznek vagy a sminkesnek van-e valódi viszonyrendszere a szereppel? Kb olyan az egész, mint amikor a csajok kitolnak a faszbukóra mindenféle ribancos, csöcskirakós képeket, aztán mellé írnak különböző életbölcsességeket az emberi kapcsolatokról meg a szerelemről. De nézzük konkrétabban!

Több kategóriában is jelölték az Alelnök című filmet, ami Dick Cheney egykori amerikai alelnök politikai ámokfutásáról szól, a címszerepet pedig Christian Bale játssza. Legalábbis az ő nevét írták a plakátra. Na, most ehhez képest én mint néző azt látom, hogy Christian Bale helyett a főszerepet személyesen a bebotoxozott Dick Cheney formálja meg. (Sosem értettem, hogy miért nem zavar valakit, hogy a keresztneve „faszt” jelent, de ez végül is legyen az én problémám!) Ráadásul nem csak Cheney van jelen a filmben, de néhány jelenetbe személyesen George W. Bush egykori amerikai elnök is beugrott. Elméletben őt Sam Rockwell alakítja, de a sminkesek Rockwellt teljesen eltüntették, és a végén csak George W. maradt. Hát, nem tudom. Néha olyan érzésem volt, mintha egy dokumentumfilmet néznék.
Persze tudom, hogy korábban is sminkeltek, és próbálták a színészt hasonlatossá tenni a megformált karakterhez, de teljen átváltoztatni? Akkor meg minek a hollywoodi sztár? Nagyjából bármelyik közepesen tehetséges főiskolás letolja azt a gesztusrendszert, amire szükség van, arcmimika meg amúgy sincs, mert a smink kinyírja.

Talán Spielberg Lincoln-filmjénél éreztem először ezt a problémát a Lincolnná változtatott Daniel Day-Lewis Oscar-díjánál. Miért használnak arra egy zseniális színészt, hogy Lincolnnak maszkírozva kocsikázzon két órán keresztül a harcmezőn? Azért az Oscar-díj persze megérkezett Day-Lewisnak, immár harmadszor is. Ebből kettőt színészként, egyet Lincolnként kapott. Aztán mikor a producerek észrevették, hogy ez működik, akkor gyorsan ráálltak a modellre, és mára már sorban érkeznek a maszkmesterek remekművei. Tavaly például Winston Churchill kapott Oscart, amit valamilyen rejtélyes okból Gary Oldman vett át helyette. Mostanra annyit azért javult a helyzet, hogy ugyan Dick Cheney és George W. is kapott jelölést, de a díjat végül a sminkes kapta. Hát, itt tartunk most.
(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező