MORPHOBLOG

KÉP-regény: A film forog tovább…

  • 2019-01-24

Érdekes viszonyom volt Andy Vajnával. (Azért jó a magyar nyelv, mert ha elhagynám a mondat elejéről az „érdekes” szót, a mondat sokkal többet és egészen mást jelentene.) De nem hagyom el, mert tényleg érdekes volt a „Vajna jelenség”, és ezt szigorúan fotós szemmel nézve gondolom így. Rengeteg forgatást fényképeztem, jellemzően paparazzi eszközökkel. Olyanokat is, amiben világsztárok szerepeltek, és valamilyen formában Vajna is érintett volt. Ezeken a forgatásokon rendre Vajna is megjelent, és úgy volt jelen, mintha nem lett volna jelen. Senki nem gondolta volna, hogy valójában ő a fő algoritmus a cégnél. Nem tudom, hogy csinálta, de valamit tényleg nagyon tudott a filmekről. Itt van például ez a kép 1998-ból.


photo by morpho

Annyira emlékeztem, hogy a kép valamikor a 90-es években készülhetett Budapesten, a Duna Plazában. De hogy miért mentek oda, meg hogy mikor, arról nem rémlett semmi! Órákig nyomoztam, hogy tulajdonképpen mit keresett ott Stallone és Vajna, aztán nagy nehezen kiderült, hogy tulajdonképpen semmit. A Forma 1 mogyoródi futamára látogatott ki Sly és utána bement a Duna Plazába aláírni két posztert, meg osztogatott néhány autogramot. Mindezt nyilván Vajna kedvéért.

Vajna egyszer azt mondta, hogy „ma már nem is a film a fontos, hanem a dedication!” Azt gondolom, hogy igaza volt. Én persze nem értek egyet a jelenséggel, de attól még létezik, és Vajna a filmes tapasztalatával mindig megértette az adott kor vagy rendszer szavát. Nem lehet tőle elvitatni azt sem, hogy sosem volt a filmkészítés kerékkötője. Rengeteg színésszel vagy filmessel láttam, nem csak forgatásokon, de Vajna valahogy sosem tűnt fontos személynek, nem hogy a figyelmet nem vonta magára, de az sem érdekelt, hogy egyáltalán ott van! A filmes producerekről kialakult általános elképzelések alapján nem így kéne lennie. Lehet, hogy Vajna nem is volt soha klasszikus hollywoodi producer, lehet, hogy lelke mélyén mindig is közép-európainak érezte magát? Nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy szegényebbek lettünk egy nagyszerű filmessel.

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező