MORPHOBLOG

KÉP-regény: Hakni a Parkban

  • 2018-06-16

„A Central Parkban, szombat délben
Részt vettem egy tüntetésen,
Magyarok, románok, lengyelek
Szidtuk a Vasfüggönyt békésen”

photo by morpho

1990-ben, mikor megjelent a Hobo Blues Band: Tábortűz mellett című lemeze, nem egészen értettem, hogy mit akart Hobo ezzel a Centrál parkos tüntetéssel? Azóta már többször jártam a Centrál parkban, de továbbra sem értem az egészet. Természetesen nem Hobóval van a probléma, hanem a tüntetéssel. Nem azért mert nincs olyan, hanem azért mert van! Megpróbálom felvázolni a dilemmámat, hátha jutunk valamire! A helyszín ezúttal is New York, de most a Washington parkban tüntettek egy jót a palesztinok Izrael ellen, míg húsz méterre tőlük egy ortodox zsidó közösség tartott buliba torkolló ellentüntetést. Ehhez az amerikai rendőrség kivezényelt vagy két tucat rendőrt, akik biztosítottak egy olyan tüntetést, amihez az Egyesült Államoknak pont semmi köze nem volt. Tulajdonképpen az egész egy komplett agyfasz! Olyan, mint egy emigrációban működő kormány. Azt ismeritek, amikor az emberke nem azt csinálja, nem azzal és nem ott?? Akkor meg minek? Na, ez alkotja a bennem fenekedő dilemma alapját. Mire jó ez az egész? Azt a részét értem, hogy New Yorkban demokrácia van, és ott lehet tüntetni, otthon meg nem. És??

Ballag az amerikai forma a Village-ben és egyszer csak egy független Atlantiszra (esetleg Antarktiszra) vágyó brigád húsz aktivistája magából kikelve követeli a csendes óceáni vulkánkitörések betiltását! Aztán az amerikai adófizetők pénzéből biztosítják az egész haknit. Azért ez elég intenzív jófejség az amerikaiak részéről, hogy pénzzel/rendőrrel/empátiával támogatnak olyan tüntetéseket, amik teljesen távol állnak tőlük és közben még jó képet is vágnak az egészhez. Ha valaki rájön arra, hogy ez miért alakult így, az írja meg kommentben, vagy küldjön nekem egy e-mailt. Annyit még elmondanék, hogy a tüntető felek mindketten hazudtak! A palesztinok ortodox zsidónak öltözve, álpajeszt ragasztva (álpajesz!!! sose hittem volna, hogy valaha leírom ezt a szót) azt írták ki a táblára, hogy nagyon szánják-bánják Palesztina megszállását, és ezért mindenkitől elnézést kérnek, míg az ortodox zsidók olyan népünnepélyt tartottak, ami azt sugallta, hogy ortodox zsidónak lenni Izraelben is ugyanolyan öröm, mint New Yorkban. Erre mondják, hogy goj nélküli döntetlen!

Az a baj, hogy a fent említett okok miatt baromi nehéz elkerülni, hogy az ember beleszaladjon egy ilyen hakniba. Alig várom már, hogy a szenegáli nehézvízkutatók felháborodottan tüntessenek a marsi kolonizáció és by the way a szemüveges orkok ellen! Egyébként ha poén, akkor értem…

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező