MORPHOBLOG

KÉP-regény: A hülyeség diadala

  • 2017-06-02

Eredetileg nem erről a képről akartam ma írni, de mivel Donald bácsi ragaszkodott hozzá, én meg, ugye nyitott vagyok, ám legyen! Legyen. Csak azt nem tudom, hogy minek? Mi a jó abban, hogy egy olyan országhoz akarunk „felzárkózni”, amelyik lassan belefullad a saját növekedésébe, ráadásul nem képletesen, hanem szó szerint!? Mi a jó abban, hogy úgy csinálunk, mintha nem létezne valami, ami ettől persze még nagyon is létezni fog!?

Peking kr
photo by morpho

Amikor ezt a képet csináltam a pekingi Tienanmen téren, az jutott eszembe, hogy vajon Mao bácsi tényleg ezt akarta? Tényleg erről szólt volna a kulturális forradalom, amit a tiltott város bejáratáról manapság népére tekintve lát? Az amerikai gyorsétterem láncot reklámozó lányról, aki maszkot hord a „nemzet főterén”? Ez lett az eredménye a gazdasági növekedésnek, az ország összeszerelő üzemmé alakításának. Az ipar hatalmas energiaigényét ellátó szénerőművek csúcsra járatásával permanens szmogban fuldokló, fiatalon meghaló társadalom, akik persze amerikai életszínvonalra vágynak. Ezt eddig akár még meg is érteném, ha elfogadni nem is tudom.

De itt van nekünk Donald bácsi, aki ezt is képes értelmezhetetlenné tenni. Az Egyesült Államok kilép a 2015-ben elfogadott, majd 2016-ban 195 ország által aláírt Párizsi Klímaegyezményből. Bravó! Azt mondja a nagytudású Donald, hogy az éghajlatváltozás kamu, és különben is csak Kína jár jól az egésszel. Hát, Kína kurva jól jár! Szétcseszett természeti környezet, élhetetlen, szmogos városok, gigantikus társadalmi különbségek. Megtetszett Donald? Az amerikaiak is tudják, hogy ezt a sorsot szánod nekik? Csak kérdezem, nagyon halkan.

Aki 2017-ben szénbányák és szénerőművek újranyitásában látja a „jövőt”, az nem csak simán hülye, hanem ostoba is, ami nagy különbség. Kína is szabadulna a nagyszerű széntüzelésű rémálomtól, ha megtehetné. Azért persze próbálkozik, mert ők nem mondhatják a társadalomnak, hogy kamu az egész klímaváltozás. Az emberek kiröhögnék őket a maszkjuk alatt.

Egyébként meg Donald bácsi hiába talál ki faszságokat, maximum visszavetheti a folyamatot, de megállítani nem tudja. A klímaváltozásból nem lehet kilépni! Az ipari forradalom magasságában a gyári munkások Londonban összetörték a szövőgépeket, mert azt gondolták, hogy akkor újra lesz munkájuk. Ehhez képest ma mégis ipari robotok rakják össze az autókat. Ezt kéne továbbgondolnia Donaldnak, meg azt, hogy Einsteinnek igaza volt, amikor azt mondta, hogy „Két dolog végtelen, a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok teljesen biztos.” Ez az egész az ostobaság diadala az értelem felett, ami azért elég kemény! Ráadásul nem igazán számítottam rá, hogy ez majd pont az Egyesült Államokból jön. Aztán, hogy miként lehet a Kaliforniai álommal látványosan szembepisálni, azt legmeggyőzőbben a Sketch Show vázolja fel…

(morpho)

Vaker

Az email címed nem lesz nyilvános. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező